Rätt kläder till skidsemestern

Vilka kläder du stoppar i kappsäcken beror på, om du åker slalom, snowboard eller längdåkning. Här får du ett par råd till, hur du är bäst påklädd på din skidsemester.

När du ska på skidsemester hör en massa utrustning och kläder till. Därför består en stor del av din packning som regel av varma sockor, skidunderkläder, handskar, och såklart skidytterkläder. Ytterkläderna beror dock på, om du åker slalom, snowboard eller längdåkning. Packa därför din kappsäck efter vilka aktiviteter du önskar att dyrka, så att du får den bästa semesterupplevelsen.

Slalom

Skidsemester är en sportsemester, där du kommer att svettas på väg upp och ner av pisterna. Därför ska du vara uppmärksam på att packa några plagg, som är gjorda för att kunna absorbera svett och samtidigt hålla dig varm. Ta därför med skidunderkläder i en god kvalitet, som säkrar att du hålls varm hela dagen.

Åker du slalom i kalla höjder, så ta med ett par tröjor i fleece, som du kan ha utanpå dina skidunderkläder. Fleecen skyddar dig inte bara mot kyla, men säkrar samtidigt att din hud kan andas vid fysisk aktivitet. Om du vill se ett urval av skidkläder, så följ länken till Peak Performance här.

Snowboard

Är du en som hellre står på snowboard? Så är det ett annat set utrustning och ytterkläder, du bör ta med. I motsats till slalomåkarna, som lätt ”klickar” på deras skidor, är du som snowboardare ofta tvungen att sitta ner för att spänna fast stövlarna. Det betyder att kroppen flera gånger är i direkt kontakt med den våta snön.

Därför bör du till en semester på snowboard, förutom varma skidunderkläder, packa ett par kraftiga skidbyxor i en lösare design, som låter dig sätta dig ner och resa dig upp. Välj dessutom en jacka med extra längd, som kan utgöra ett extra skyddande lager över dina skidbyxor. Det är också bra om din jacka har ett snöfång, så att du inte riskerar att få snö under jackan, när du faller på pisterna.

Längdåkning

Gillar du långa turer på vanliga skidor, så ska du packa din kappsäck med funktionella och svettransporterande sportkläder. Längdåkning är en fysiskt hård aktivitet, som kan växla mellan hög- och lågintentisitetsträning.

Packa därför mjuka tights med vindtätt innerfoder. Är det för koldt med bara ett lager, så ta ett par långa skidunderbyxor på innerst inne. Din jacka till längdåkning ska, som byxorna, vara flexibel och vindtät. Ta med en Softshell-jacka, som är anpassad för skidsport, där kroppen blir varm.

Avslappning

De långa dagarna på pisterna följs ofta av mys i stugorna eller wellness i spa och bastu. Packa därför din kappsäck med mjuka sockor och ett läckert hemmaset i bomull, som du kan iföra dig på turen till och från bastun, eller som du kan slänga dig i på soffan. Välj ett bomullsset, eftersom naturmaterialet känns mjukt mot din hud, som under dagen i backen har varit utsatt för både kyla och värme.