Inred med konst

Konst är något som kan låta både vara svårt att välja och dyrt, men det behöver inte vara vare sig eller om det görs på rätt sätt. De flesta hem blir trevligare med konst på väggarna, det är alltid en grundregel som bör följas.

Köp konst på auktion eller loppis
Det finns idag gott om olika auktionssajter på internet för den som inte har ork eller tid att åka runt och leta. Där kan du själv hemma framför din dator kika runt och hitta trevlig konst du kan inreda med. För den som har en budget på ett par tusenlappar brukar det gå att hitta äkta halvt om halvt massproducerad konst från de stora konstnärerna eller fotograferna i form av fotogravyrer eller signerade printar/litografier i begränsad upplaga. Generellt sett är dessa inte mycket dyrare än en plansch, men mer ”äkta” och dessutom oftast värdebeständig eller till och med något som kan öka i pris med tiden. Ytterligare ett alternativ för att få en mer autentisk känsla är att passa på att gå på så många sommarloppisar som möjligt och köpa in uddaverk att hänga hemma.

Måla själv
Det finns inga begränsningar på vad som får kallas konst. Det du eller dina barn gör har samma rätt att kallas konst som en Picasso eller en Da Vinci. Måla något, bygg något med drivved eller gör en mosaik. Är det ditt eget arbete som finns bakom det kommer det automatiskt få ett högt estetiskt värde och bli ett trevligt samtalsämne. Dina egna konstverk kommer dessutom lyfta både sig själva och rummet de hänger i om du ser till att få en fin ram gjord till verket.

Rama in dina fotografier
Lär dig fota bra, genom att gå en fotokurs eller bara genom att läsa på och öva mycket på egen hand. Om du har en bra kamera, kan fota i svartvitt, och dessutom behärskar grundläggande bildbehandling så kommer du utan svårigheter kunna ta tillräckligt bra bilder för att de ska kunna dras upp i storformat och pryda vilken vägg som helst. När du väljer ram till dina fotografier så tänk på att det ska lyfta och förhöja fotot, men inte ta över. Med dagens digitala teknik finns också fördelen att du kan ta väldigt många bilder och sedan välja den som blev bäst utan att ens behöva spendera tid i ett mörkrum och utsätta dig för tungmetallångor.