AB Gustavsberg var en av de mest välkända tillverkarna av porslin i Sverige. Porslinstillverkaren hade sin bas på Värmdö i Stockholms län sedan företaget grundades 1825. Inledningsvis gick det inte särskilt bra för företaget. Det växte visserligen snabbt och hade redan efter några års verksamhet fler än 150 anställda. Problemen var tekniska. De kunde leverera högkvalitativa produkter till konsumenterna, men plågades internt av att de var tvungna att kassera en stor andel av porslinet som producerades. Det hela mynnade ut i att Gustavsberg 1838 såldes på auktion. Det var under köparen Samuel Godenius som företaget skulle inleda sin storhetstid.
Bland de första åtgärderna som genomfördes under Godenius styre var att företaget gick över från att köpa in lera från Tyskland till att istället köpa den i England. De nya råvarorna ledde till att kvaliteten blev jämnare. I och med det behövde inte lika stora andelar av det producerade godset kasseras och marginalerna blev bättre. Mot slutet av 1800-talet inledde Gustavsberg samarbeten med ett antal välrenommerade konstnärer och designers. Bland andra Herman Neujd.
Under 1930-talet inledde Gustavsberg tillverkning av sanitetsporslin, det vill säga handfat, toaletter och andra badrumsprodukter. Du kan fortfarande köpa produkter av hög kvalitet från Gustavsberg, till exempel badrumsporslin. Skillnaden nu är att varumärket – och det höga kvalitetstänket – tagits över av det tyska företaget Villeroy & Boch. Trots produkter av hög kvalitet började verksamheten under 1980- och 90-talen gå knackigt. I början av 2000-talet såldes varumärket till det nämnda tyska företaget. Idag tillverkar Gustavsberg främst sanitetsporslin av hög kvalitet.