Feng shui teori – de fem elementen

Om du har experimenterat mycket med att skapa bra Feng shui i ditt hem, på ditt kontor eller i din trädgård bör du definitivt ha hört många gånger om de fem Feng shui-elementen. Vilka är de fem Feng shui-elementen och varför borde du bry dig om dem?

De fem Feng shui-elementen är enormt viktiga för hur ett rum eller utrymme upplevs att befinna sig i. Det är viktigt för att skapa en harmoni och balans. Om dessa element inte finns representerade kan känslan i rummet dras ner. Se dock till att de olika elementen är representerade i rätt mängd.

Förstå grunderna i läran

För att skapa rätt känsla med Feng shui ska du göra det med glädje och inte en rädsla av skyldighet. Alla som vill ha ett hem enligt Feng shui, behöver en bit teoretisk grund att stå på för att uppnå önskat resultat. Att få ökad förståelse för varför de fem elementen är så viktiga är en bit i rätt riktning. Faktum är att det inte bara räcker med elementen i sig – du behöver förstå teorin!

Det finns naturligtvis andra sätt där du kan uppnå välbefinnande än bara genom inredning. Ett sätt är att meditera eller utöva yoga. För att klara av detta på bästa sätt behöver du en lugn plats, gärna inrett enligt Feng shui, och sköna kläder. Du hittar ett stort urval av yogabyxor här.

De fem Feng shui-elementen

De visa, fina och antika Feng shui-mästarna, utforskade de osynliga och mystiska dimensionerna av den universella energin som kallas Chi. Deras mål var att kartlägga påverkan av denna energi på människors välbefinnande.

Dessa forntida Feng shui-mästare studerade de invecklade förbindelserna mellan de universella och de personliga uttrycken av energi. De modiga och andliga krigarna studerade med hängivenhet uttrycken för denna universella energi i olika landformationer, i flödet av vatten, geometri av konstgjorda strukturer och mycket mer.

Det som blev klart för dem, och det som är grunden för god Feng shui, var att om en miljö eller ett utrymme ska kunna replikera kraften av Chi eller universal energi och främja hälsan hos människor, måste flera specifika moment vara närvarande. Dessa vitala element definieras som trä, eld, jord, metall och vatten.

Var och en av dessa element har en unik energikvalitet som uttrycks i speciella färger, ljud, kroppsorgan, kompassriktningar, planeter, smaker etc. Som tur är behöver vi inte gå så djupt för att förstå hur man använder de fem elementen för att skapa bra Feng shui. När de tillämpas korrekt, kan de ge en enorm förbättring till ett utrymme.

Sammanfattningsvis kan man säga att de fem elementen kan ses som byggstenar för att hjälpa dig att skapa kraftig och levande energi i vilket utrymme som helst. En förmånlig energikvalitet som är full av vital kraft för att bibehålla hälsa, rikedom och lycka hos människor som vistas eller bor där.